`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Ultraman Taro

Friday, July 21, 2006

Ultraman Taro

Korang ada tak masalah anak yg tak boleh tahu dia ada baju baru? Sure dia asik la nak pakai baju tu. Yang takder anak tu, mungkin boleh bayangkan anak makcik sebelah atau anak saudara.

Satu kisah benar ni dicerita oleh orang rumah aku. Berlaku pada seorang kawan pejabatnya.


Alkisah. Suatu hari sekeluarga ni pergilah bershopping dekat Sogo. Kononnya nak shopping baju untuk pakai raya nanti lah. Anak yg baru berusia 4 tahun ni, memang tak boleh tahu dia ada baju baru. Kalau tak asik nak pakai jer, dia akan hari hari tanyakan baju tu.

Mak dan ayah pun beli lah baju yg agak agak besar sedikit. Kira kira nanti raya boleh la muat muat tu. Baju ni memang khas untuk hari raya.

So, dalam perjalanan balik. Mak pun mulalah merancang idea utk mengaburkan fikiran anak ni. Mak pun cakap "baju cantek cantek tadi kan, kena simpan utk hari raya tau.., pakai utk raya jerk?"

Si anak pun dgn semangatnya menganggukkan kepala tanda setuju. Sekejap lepas tu si anak bertanya "raya tu bila ma...?"

Jawab mak dia "raya lagi 3 bulan..."

Nak mengukuhkan jawapannya, mak pun tambah lagi "kita poser dulu tau, lepas dah habis poser tuu.. baru kita raya..., barulah boleh pakai baju baju baru ni... OK?"

Macam tadi, si anak pun menganggukkan kepala, setuju. Agaknya.

Dah dekat nak sampai rumah, si anak bertanya lagi dgn muka seriusnya "ma... poser tu cam koser ultraman taro yer...?



Erkk....!!!









22 Comments:

Blogger marlinabaharom said...

seb baik anak aku blom kenal apa itu otroman...

Friday, July 21, 2006 3:30:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

hahahahha...sebenarnya aku pun selalu menghadapi masalah ni..Selagi tak dapat pakai baju baru selagi tu akan bertanya bila boleh pakai!!Untuk mengelakkan aku tension ngan keadaan ni aku selalu beli tanpa pengetahuan dia!!

Friday, July 21, 2006 4:01:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

marlina : anak aku pun, nasib lagi la..

MR : tahniah sekali lagik... tapi kekadang kena bawak dia gak, takut dia taknak pulak baju tuu.. lagi hampess...

Friday, July 21, 2006 4:06:00 PM  
Blogger esis said...

hahahhahahhahaha ni sbb hari2 mak tayang ultraman taro nih. hahahha koser gaban takde ke?

Friday, July 21, 2006 4:09:00 PM  
Blogger Dame RoSse said...

muahahahahahaha...
ninja turtle leh tak?
tak pun thundercats.

Friday, July 21, 2006 4:29:00 PM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

betapa hebatnye pengaruh ultraman taro heyaaaiks....zaaassst bedeczzzummmm

eh ultraman taro yg mana satu hah?

Friday, July 21, 2006 5:14:00 PM  
Blogger a.l.a.n.g said...

"Yang takder anak tu, mungkin boleh bayangkan anak makcik sebelah atau anak saudara"...Ye, anak saudara aku takleh tahu ada baju baru. Dan dan tu dia nak tukar.

Mak bapak yg nak beli baju utk stok raya ke, stok tahun depan ke, kena beli sorok-sorok lah.

Friday, July 21, 2006 5:50:00 PM  
Blogger yus said...

Nasib anak saya tak mcm tu, dia tak kisah pun kadang, dia dapat try sekali cukuplah, pas tu suruh bukak dah ok dah. Asal, lepas beli tu bagi dia cuba dulu baju tu 2/3 minit.

Friday, July 21, 2006 6:24:00 PM  
Blogger BooK said...

aku belum ada anak. harap maklum.

Friday, July 21, 2006 7:57:00 PM  
Blogger Syikin said...

sib baik anak2 sey tak kisah pasal baju baru. balik cubo sekali, lopeh tu simpan dah.

Saturday, July 22, 2006 1:00:00 AM  
Blogger Apple Pie said...

gitu ke kekdahnya kalo ada anak nanti?? takutttt ahahaahahah

Saturday, July 22, 2006 8:58:00 AM  
Blogger angah said...

len kali beli baju jangan bawak anak...

anak aku lelaki tapi langsung tak kenal puak2 otromen, powerangers dan yang sepuak dengannya.. dia kenal barney ngan abang gabit (motorcross)erkkk...basikal pun dia kenal..

Saturday, July 22, 2006 9:29:00 AM  
Blogger ayu_mkay said...

sib baik anok den dok lagu tuh.. tapi lps beli tuh kena bg try test dulu klu idak jenuh den nak mnjwp.. eeeyyyy tak kose teman

Saturday, July 22, 2006 9:42:00 AM  
Blogger zino said...

ni ada kisah nak suruk baju baru tak mau anak tau...

baru2 ni terjumpa.. la.. baju siapa ni? bila beli?

baju saiz kecik yg entah tahun bila beli.. dah tak de sape boleh pakai hehe

Saturday, July 22, 2006 10:50:00 AM  
Blogger Hot Mama said...

haa pelik sungguh budak tuu..since anak kita belum keluar lagi, kita bayangkan anak sedara dah ler...

Saturday, July 22, 2006 1:09:00 PM  
Blogger Sastri said...

dia minat ngat dgn ultraman ke?

Saturday, July 22, 2006 3:45:00 PM  
Blogger blackpurple said...

Oooooooooooooooo...baru aku tau ultraman tu banyak bangsa rupanya ekkk......

Saturday, July 22, 2006 4:59:00 PM  
Blogger Nizam Rusli said...

agaknya mak dia belikan baju otromen kut..

Saturday, July 22, 2006 7:08:00 PM  
Blogger kingbinjai said...

wahahahahhaha!

Saturday, July 22, 2006 11:43:00 PM  
Blogger Kak Lady said...

hahaha...ade ke pulak istilah ultraman taro....memang budak tu terpengaruh dengan citer katun jepun tu..

Dulu pun kak lady puas mengajar anak supaya simpan baju baru untuk raya...dah tu kejap2 tanya bila nak raya...penat pulak menjawab...

Sekarang sikecit ni dok bertanya...macamaner 2 minggu tu? Kita tido..esok bangun...tido...bangun...tido...bangun...sampai bila? Sebab dia tak sabar nak tunggu ayah dia balik...

Sunday, July 23, 2006 3:04:00 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

tu fasal kv beli baju tak pernah nak simpan2. Hang nadim tak kisah pakai baju mana pun. Kv pulak yg sibuk nak pakaikan dia baju baru.
Agaknya budak tu byk tgk kartun tuuu..kekekekekek

Monday, July 24, 2006 9:40:00 AM  
Blogger HambaAllah said...

hehehhe..lawak gakk ekk....bebudakk nihh..

Thursday, July 27, 2006 3:48:00 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home