`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Meggie 2 Minit

Tuesday, August 29, 2006

Meggie 2 Minit

Aku ada sikit kemahiran menggunting rambut. Aku tak tahu dari mana aku dapat, tapi rambut pertama yang aku gunting ialah rambut Awe. Dia mula percaya suruh aku gunting rambut dia. Aku tak tahu kenapa, tapi tiba tiba dia suruh aku, dan aku terus beranikan diri.

Sejak tu, ramai lah kepala kepala lain yg aku gunakan untuk mengasah bakat aku ni. Dari yg lurus kepada yang kerinting. Dari yang tebal kepada yang nipis. Dari yang hitam kepada yang perang. Semua jenis rambut aku dah pernah gunting.

Tapi aku masih tak dapat nak lupakan rambut Awe jugak. Rambut dia ni kerinting sekerintingnya. Dah la kerinting, tebal tebal dan macam melekat kat kulit kepala. Kata Awe, dah macam macam jenis shampoo dia pakai, rambut dia macam tu jugak. Yang berubah cuma baunya saja, mengikut bau shampoo yang dia pakai.

Awe : Mung jangan bising lah, mung gunting jer!
Aku: Pelik rambut mu ni awe, patutlah sikat mu besar... hehheh,
Awe : Yer la, mok aku kater rambut aku ni doh macang meggie, cuma meggie tu rapuh jer..
Aku: Eh Awe, mung pernah mandi air panas tak?
Awe : Aku dok suker air panah, raser macang dok mandi jer..!
Aku: Eloklah tu.. kalau mu mandi air panas, jangan lebih 2 minit tau... ta elok..!
Awe : Bak per nyer..?
Aku: Yer la, nanti rambut mu tukar jadik meggie, kembang jer....
Awe : Buduh... menatang mung...@#$%%<

Sejak tu, aku tukang gunting rambut tetap dia.

23 Comments:

Blogger Aku Bukan Bidadari said...

eee OS kutuk org rambut kerinting heheh..tau tak org rambut kerinting ni bijak!

Tuesday, August 29, 2006 3:09:00 PM  
Blogger marlinabaharom said...

OS1 rambut awe maggie perasa apa?

Tuesday, August 29, 2006 3:25:00 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

hehehehe..kelakarnye. Orang kata kalau rambut kerinting ni ketegak! (Loghat utagha untuk degil).Awe degil tak? OS, tolong aje sikit nak potong rambut boleh tak? Saya selalu potong rambut anak lelaki tapi pakai potong je. Takda teknik le.

Tuesday, August 29, 2006 3:45:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

tiara : bukan kutuk la, ni nak kutuk awe jer...

Marlina : perasa tu kena ikut tuan la...letak jer apa perasa nak..

sherin: memang awe ni ketegaq..! senang jer, tips nak gunting rambut lelaki ni, sikat dari bawah ke atas... then gunting ikut panjang mana nak.. itu jer...heheheheh mcm senang jer ajau...

Tuesday, August 29, 2006 3:55:00 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

hik hik hik...eh..awe tu org ganu ke. Apsal awe, bukan awang? Saja jer menyebok tanya,;)

Tuesday, August 29, 2006 3:57:00 PM  
Blogger Lan Rambai said...

satu kepala ko amik upah berapa wei masa tu? sebatang ke sekotak? hahaha

Tuesday, August 29, 2006 5:13:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

hehehhe...aku teringat rambut baba masa zaman rock kapak dia dulu...rambut afro tu..sib baik masa aku kenai dia rambut dia gonjeng kalau AFRO macam bebudak dulu harus first time jumpa terus tak mau jumpa dah hahahaha...jgn bagi tau laki aku tau!!!lagi pun la ni dia dah hensemmmmmm

Tuesday, August 29, 2006 5:22:00 PM  
Blogger Syikin said...

hahahahaah...puas saya gelak. sabor jeklah bab jadi maggie kembang tu..

nanti bleh la bukak kedai gunting rambut..

Tuesday, August 29, 2006 6:32:00 PM  
Blogger neeziee said...

rambut yang mana ni?

Tuesday, August 29, 2006 6:33:00 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

oK nanti saya cuba. Terima kasih. :)

Tuesday, August 29, 2006 8:16:00 PM  
Blogger zino said...

os
kalau kau buka kedai gunting rambut nanti.. dan perlu tukang gunting partime boleh le aku apply hehe

Tuesday, August 29, 2006 10:34:00 PM  
Blogger kingbinjai said...

gunting rambut! macam pernah ku baca isen macam ini, tapi di mana ya?

Wednesday, August 30, 2006 1:30:00 AM  
Blogger Junita said...

elok gak tu mandi ayaq panaih.... cepat sikit kembang rambut...lembut...then tambah perasa tomyam..
sure ngeng.. tu la org kata 2 in 1. keluaq toilet jer trus dah konyang... makang aper? makang maggi tomyam. kalu nak lagi ngeng, sablum masuk toilet tu bawak skali daun limau purut, serai, tomato etc la... ngong ngeng beb!!!!
satu hari badan bau tomyam...

Wednesday, August 30, 2006 2:30:00 AM  
Blogger Sikenit Comel-AminBakish said...

bagus kemahiran ni.... boleh bukak kedai...

Wednesday, August 30, 2006 2:44:00 AM  
Blogger Mamamanja said...

masa sekolah rendah dulu rambut aku sebijik cam sarang tebuan... kata dorang la.... ampeh!

tp sebelum tuh rambut aku panjang dan lurus... waaaaaa nyesal aku gunting dan kerintingkan! sampai ke tua nih saki baki kerinting tuh ada lagi

Wednesday, August 30, 2006 12:24:00 PM  
Blogger Sastri said...

adeh deh deh OS... mcm tu pun boleh ek... :p

Wednesday, August 30, 2006 4:55:00 PM  
Blogger Mazudi said...

Muahaha...
Kalau masa zaman rambut afro dulu, aku rasa rambut awe ni yg paling popular ni.

Ko pro bahagian gunting rambut keriting jer ker OS, kalau rambut lurus skill dia lain eek.

Wednesday, August 30, 2006 7:17:00 PM  
Blogger blackpurple said...

Jenis rambut apa lagi kau pandai potong OS...? hehe

Wednesday, August 30, 2006 9:55:00 PM  
Blogger Kak Lady said...

Ontahsapo ni tak baik tau...mengenakan org...!!

Adoi sakit perut den ketawo...!!

Thursday, August 31, 2006 12:04:00 PM  
Blogger debikdebuk said...

Mee maggie, Cepat dimasak, Sedap dimakan...
Maggie merupakan makanan rasmi ketika di sekolah dan lepas sekolah dulu. Mung jangang tipu la ontah, mung pung makang maggie gok kang mase skoloh dulu dok???

Thursday, August 31, 2006 12:24:00 PM  
Blogger Titicaca said...

aiseyman, aku pun digelar begitu dong...rambut meggi..ces!ces! dan ces! lagi. namapknya aku kena sokong "aku bukan bidadari"..wakakakaka...

Thursday, August 31, 2006 6:02:00 PM  
Blogger KAMATO said...

Bila nak bukak kedai gunting ni....

Friday, September 01, 2006 8:02:00 AM  
Blogger Hamka said...

ha ha ha, aku ketawa,
tapi rambut Nabi saw sedikit kerinting, atau ikal.. walahualam..

nota: aku berambut ekal dan perang, tapi mata tidak bewarna biru,,,

Friday, September 01, 2006 8:14:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home