`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Mana Boleh Kalah

Monday, July 03, 2006

Mana Boleh Kalah

Menonton Suku akhir WC England Vs Portugal. Game baru masuk minit ke25. Aku dah nampak gaya gaya England nak kalah.

Aliya. Duduk sebelah ayahnya. Sambil tangan membelek kamus dwibahasa oxford. Jeling kat aku dan bersuara.

Aliya "Uncle K, negara apa yang hanya ada 42 orang perempuan jer?"

Aku buat buat tak dengar. Tapi kepala ligat berfikir apa jawapan teka teki budak ni.

Aliya "Cepat la jawab..!"

Aku "Errrr... entah la" Jawapan yg konon malas nak layan. Mata tertumpu kearah beckham yg sedang sebuk nak ambik free kick.

Aliya "Senang jer, Por Tu Gal (Four Two Girl), hehehhehe..." Sambil dia senyum puas.

Aku mana boleh kalah. Aku pun terfikir satu soalan yg nak lawan teka teki dia tu. So aku tanya dgn nada eksyen. "OK, Apa nama tempat yg takder lelaki lansung kat situ?, ha jawab..."

Tak sempat aku senyum sampai habis, dia jawab.
Aliya "Senang jer, Ya tahu, O Man (Oman)", lepas tu siap gelak perli kat aku. Panas jer hati ni. Cis, cemana boleh tau ni? Tak boleh jadi. Aku terus balas "Salah salah, bukan tu.."

Aliya "Habis apa, eleh tu la jawapan dia...kalau salah apa?"
Aku "Jawapannya, dekat kandang harimau"
Aliya "Eleh tu bukan negara, mana boleh..."

Aku senyum jer puas. Suka hati akulah, aku yg bagi soalan, aku jer la tahu jawapan dia. Asal aku tak kalah dgn dia.




22 Comments:

Blogger rina said...

ngan budak pun ko tanak kalah... aku rasa ko akan kalah hanya dengan Awe. hehehehe

Monday, July 03, 2006 11:01:00 AM  
Blogger Syikin said...

hahaha..budak bijak. sabor jeklah OS ni, ngan budak pun tak mo kalah, hikhikhik.

Monday, July 03, 2006 11:05:00 AM  
Blogger Moon® said...

Ko ni dengan budak pun nak lawan... hahaha

Itulah 1st game sepanjang WC yg aku nengok dari awal sampai abis. England tak reti sepak penalty lah ataupun keeper portugal mmg terror.

Brazil dah kalah ni sapa gi final?

Monday, July 03, 2006 11:12:00 AM  
Blogger Kak Lady said...

Hahahah...samalah ngan kak lady...kalau ngan bebudak memang tak mau kalah...walaupun kadang anak2 tu betul...

Ontahsapo...sekarang ni tinggal Germany aje lah yang tinggal negara Favorite kak lady yang boleh di harap...heheeh

Monday, July 03, 2006 11:15:00 AM  
Blogger Dame RoSse said...

muahahaha...
ko sungguh terror.

Monday, July 03, 2006 11:18:00 AM  
Blogger oren said...

huk aloooo....

ngan bebudak pun nak main tipu???

Monday, July 03, 2006 11:38:00 AM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

skang wa tau dr mana bdk tu dpt skil loyar buruk 2.

same je korang dua tp lg teruk uncle dia la....hehehe

apa2 pun portugal n france menang wa puas hati huhu

Monday, July 03, 2006 12:18:00 PM  
Blogger Tok Rimau said...

Oii mengalahlah.


Kemenangan itu adalah memberi orang laluan orang lain untuk menang apabila pasti kau boleh menang.

Kau cari cerita Nabi berlumba lari dengan Aishah.

Monday, July 03, 2006 1:26:00 PM  
Blogger BooK said...

tak abih2 ngn toko toki ekau.

Monday, July 03, 2006 1:26:00 PM  
Blogger blackpurple said...

England kalah tak ralat sangat.. tapi bila Brazil yang kalah, macam tak bernafsu dah nak tengok......

Monday, July 03, 2006 1:54:00 PM  
Blogger Titicaca said...

horey for anak ontahsapo..!!
aku dah give up dgn world cup sejak Argentina kalah..wohoho..

Monday, July 03, 2006 2:09:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

rina : ada satu jer benda yg awe kalah dgn aku, dan dia akan ingat sampai bila2...

syikin : itulah sebabnya diorang asik la nak ngenakan aku....

moon : dia yg ajak lawan dulu...eh sokong la portugal lak...!

kak lady : germany mungkin tak akan pergi lebih dr semi, tapi siapa tahu kan...?

rosse : terrorist...?

oren : mana der tipu? tu namanya ngelat...!!!

tok : kelemahan aku tu tok, selalu tak nak ngaku kalah, mana dapat cerita tu tok? teringin nak baca...!!

book : itu jer yg selalu menggumbirakan budak2 tu..

BP : eloklah tu BP, sebab dgn france brasil memang ada badi sikit....

titicaca : kita sorak portugal lak...!!

Monday, July 03, 2006 3:15:00 PM  
Blogger Sastri said...

tergelak besar sas baca entri OS nih... err... kdg2 sas pun sama, takmo ngalah ngan bebudak bab2 loyar buruk nih...keskeskes...

Monday, July 03, 2006 7:06:00 PM  
Blogger marlinabaharom said...

wei.. ko jgn ler buli budak tu. kang ko akan dikatakan mengajar ajaran sesat.. tak ke naya?

Tuesday, July 04, 2006 8:29:00 AM  
Blogger zino said...

tu dah kira cengkelat.. mana aci hehe

Tuesday, July 04, 2006 4:21:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

ko ni...ngan budak pun boleh kalah...apolah.....muahahahahah...aku suka ko terkalah...

Tuesday, July 04, 2006 4:37:00 PM  
Blogger Hot Mama said...

Hmmm nanti malam besok tgk France lwan Portugal

Tuesday, July 04, 2006 7:56:00 PM  
Blogger Nizam Rusli said...

ontahsapo
sudi2kanlah mereply mail saya..

Tuesday, July 04, 2006 7:57:00 PM  
Blogger semut said...

stiker yang anda kirim telah selamat sampai ke peti surat rumah saya semalam. Saya terketawa melihat sampul surat yang anda kirimkan.sesungguhnya,anda sungguh kreatif.hehe

terima kasih bebanyak.

Wednesday, July 05, 2006 7:30:00 AM  
Blogger zino said...

semut
posman lagi kreatif dia pegi lipat 3 sambul tu hehe..

Wednesday, July 05, 2006 10:38:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

sas : mana leh kalah kan...!!

marlina : mana der buli, aku nak gurau jer...

zino : aci la...dia jer nak menang ker..?

MR : mana der kalah......

HM : sori lah germany, tak cukup bagus lagi la...aku rasa portugal akan masuk..

GT : aku tak tahu nak reply apa...

semut : kau boleh simpan sampul tu utk kegunaan lain...

zino : aku rasa posmen yg pegi rumah kau jer lipat, sebab tong dia kecik....

Wednesday, July 05, 2006 11:29:00 AM  
Blogger angah said...

selain buat sticker ko boleh tak buat

1. t-shirt
2. no. badan pelumba
2. No kat basikal

ada projek ni kalo berminat. Untuk Pahang Mountain Bike Challenge ujung bulan ni.

tepon angah : 013-2680495 or email awanbiru14@yahoo.com

Wednesday, July 05, 2006 11:59:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home