`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Sensitif Tak Bertempat atau Biadab?

Thursday, June 22, 2006

Sensitif Tak Bertempat atau Biadab?

Mula mula. Kita tergelak bila dgr kritikan Adlin Aman Ramli di konsert akademi fantasia minggu 3. Korang yg tak tengok. Layan klip video ni. Yang bestnya, kritikan tu sejurus selepas Faizal menyanyi dgn Saleem.



Selang beberapa hari. Ada rakyat Malaysia yg sensitif dan rasa tersinggung dgn benda tu.

KUALA TERENGGANU 20 Jun – Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menasihatkan pengkritik program realiti televisyen termasuk Akademi Fantasia (AF) supaya menjaga budi bahasa dan mengelak daripada mengaibkan pihak lain.

Lepas tu pulak. Ada yg buat survey mengatakan kita di Malaysia ni biadab.

KUALA LUMPUR 21 Jun - Hasil kaji selidik yang dibuat oleh majalah Reader's Digest dengan meletakkan Kuala Lumpur di tangga ketiga bandar raya paling biadab boleh dipertikaikan.

So betul ker kita biadab atau memang segelintir dari kita yg sensitif tak bertempat?

20 Comments:

Blogger Lan Rambai said...

Kalaulah kedudukan aku seperti menteri budaya itu kan.. aku sudah lama pencen... dulu dialah menteri undang-undang.. la ni.. jadik menteri AF rupanya selain sebuk mempromote bow tie..

Thursday, June 22, 2006 12:07:00 PM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

bila dah semakin tua dan x reti nak pencen mcm 'org tu'& member2 yang seangkatan ni lah jd nye. mungkin d kementerian dah x byk keje.

pasal rakyat m'sia...aku menyebelahi report tu. mmg ada betulnye.

aku x biadap, malah lebih prihatin kdg2 org je yg x paham sedey beb!

Thursday, June 22, 2006 12:22:00 PM  
Blogger Mamamanja said...

ermm.. xtau nak komen

Thursday, June 22, 2006 12:26:00 PM  
Blogger BooK said...

ontahsapo:
tuduhan kata orang malaya biadap tu. aku sendiri tak boleh sangkal. kau datang sini. tengok macam mana orang sini treat orang lain. orang tua sure akan dapat tempat duduk dalam bas. kalau kau tak tau pasal bank. kerani bank takkan marah-marah. kalau kau takde duit kecik untuk tambang dan kau tanya macam pada pemandu bas. senyuman dan 'no worries' yang akan kau dapat.

Thursday, June 22, 2006 1:15:00 PM  
Blogger blackpurple said...

Kalau di jalan raya Malaysia no 1 biadap sebenarnya.

Ukuran dan parameter 'kebiadapan' itu subjektif...bergantung pada agama, sosio budaya setempat

Sensitif kalau bertempat boleh diterima.........

Thursday, June 22, 2006 1:29:00 PM  
Blogger Nizam Rusli said...

kalau tak kurang ajar, kita tak makan ajar!

Thursday, June 22, 2006 2:08:00 PM  
Blogger Moon® said...

Biadap tak ni?

1) Tengah aku beratur nak masuk scanner selamba aje orang potong Q
2) Kat laluan pejalan kaki, satu kete ni dah nampak aku nak melintas boleh dia tekan minyak laju lagi.

Nak tegur tu tak salah, cuma janganlah sampai mengaibkan orang lain pulak kan.

Thursday, June 22, 2006 2:37:00 PM  
Blogger ~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ermm..ontahh lerrrrr

Thursday, June 22, 2006 3:18:00 PM  
Blogger oren said...

aku rasa, dua2 pun yer jugak...

ada yg over sensitip, takmo tengok sesuatu dari sudut yg positif...

yg biadap pun ia jugak..kalau naik bas ke, nak masuk toilet ke, atau time driving ke, depaaa saja nak cepat..potong q...macam org tak skolah...

Thursday, June 22, 2006 4:25:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

Aku setuju ngan oren....

Thursday, June 22, 2006 4:42:00 PM  
Blogger cuaca said...

well mana2 kita pergi pasti jumpa org mcm nih...what u give u will get back...

Melayu pun ramai yg macm tuh biadap dan sensetif tak bertempat.

Ecpecially org2 pilitik yg sibuk berkelahi pasal parti itu ini.

Sedeh uolss hidop mereka nih.

Thursday, June 22, 2006 5:48:00 PM  
Blogger yus said...

Dua2 pun memang ada pada orang kita. Tak tahulah nak cakap mcm mana. Saya setuju dgn book. Kalau di sini, pejalan kaki tak perlu risau... dari jauh kadang tu kete dah siap bg signal suruh lintas. Kadang bahasa diorang lebih sopan, orang kita memang perlu lebih banyak belajar semua situ. Tegur sikit dah cepat melenting, tapi sendiri buat tak sedar.

Thursday, June 22, 2006 8:22:00 PM  
Blogger semut said...

Sebenarnya, aku juga tak setuju dengan komen dari A.R. Adlin tuh. Aku rasa tak perlu untuk mengaibkan orang lain secara livekan?

Friday, June 23, 2006 8:25:00 AM  
Blogger Ayu said...

bukan ke kite org malaysia kaya dgn budi bahasa?

Friday, June 23, 2006 8:49:00 AM  
Blogger a.l.a.n.g said...

Dalam konteks kritikan AAR malam tu, bg aku "tak kena pada tempatnya". Tak salah menasihat. Cuma masyarakat melayu kita tekenal dgn budi bahasa & memang sensitif dgn org yg biadap ni. AAR berlakon utk iklan budi bahasa yg dlm train tu, malangnya nampak macam karekter dia di dlm lakonan dan dunia realiti ni mmg gitu. Sib baik malam tu Saleem tak kata "WAKENABEB! WAKENABEB!" hehe

Friday, June 23, 2006 8:55:00 AM  
Blogger rina said...

aku rasa pepatah yg mengatakan org melayu ni penuh dengan adab budaya dan sopan santun semakin ditelan zaman.... sedihhhh

kritikan adlin kdg2 bernas... kdg2 muak didengari.

Friday, June 23, 2006 9:05:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

utk semua : terima kasih la mengomen, aku tak balas every komen korang ni kira biadap ker..tak kan...?

Friday, June 23, 2006 4:09:00 PM  
Blogger zino said...

biadap ke tak bergantung pada pesepsi dan latar belakang pendidikan masing masing.. ada yg boleh terima dan ada pihak yg sensitif..

pada astro cara adlin tu ok.. pasal tu di ambil jadi pengkritik.. dan pada menteri benda tu tak berapa ok.. kalau tak suka tukar je WC abis cerita.. hehe

Saturday, June 24, 2006 9:34:00 AM  
Blogger fazamania said...

salah satu dosa yang tidak diampunkan oleh Allah adalah mengaibkan orang di khalayak ramai ..

maka dengan ini OA, sekiranya aku pernah mengaibkan ko di blog ini , di blog aku atau di mana2 ... aku minta maaf ...aku tidak sengaja

Saturday, June 24, 2006 6:48:00 PM  
Blogger Hot Mama said...

Comment Adlin pasal dadah itu bagus tapi memang sah merupakan sindiran pada Saleem dan juga rakyat Tganu. Seolah-olah org tganu sahaja yg menghisap dadah.

Memang tak proper. Message bagus tapi niat itu bukan utk kebaikan tapi semua tahu itu hanyalah sindiran.

Monday, June 26, 2006 10:51:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home