`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Kecik

Wednesday, June 14, 2006

Kecik

Dulu masa Form One. Aku dapat tawaran ke sekolah berasrama. Aku tak tahu apa yg akan aku hadapi. Sebelum buat keputusan, awal2 lagi tok dah warning, "tok takmau dgr cerita nak balik ker apa ker, kalau takder duit jer bagi tau, duduk sana elok elok, belajar rajin rajin".

Mungkin kerana aku cucu sulungnya dan Mak dan Abah jauh di KL.

Aku tiba dihari pertama dgn perasaan bercampur campur. Resah, takut, teruja.. semua cukup. Ramai yg sama2 dengan aku. Semua macam gembira jer. Tak der pulak yg nak lari balik atau menangis nak balik.

Malam pertama. Seakan pengantin baru, hati kami semua berdebar bila dipanggil senior ker bilik mereka. Semua pelajar form one diatur seakan kawad cam membelakangkan locker'. Depan kami, penuh dgn brother senior form four dan form five. Semua seakan bengis meneliti setiap dari kami.

Seorang yg agak ganas rupanya bersuara. "Ok, aku nak korang nyanyi seorang satu lagu, mula dari kiri, 1..2..3.."

Sebelum sampai giliran aku. Bermacam lagu aku dgr, dari Search, Medecine, Ekamatra, BPR sampai ker M Daud Kilau dan Ella.

Lagi 2 orang. Aku dah gugup. Tak tahu nak nyanyi lagu apa. Semua lagu yg aku tahu dah dinyanyikan. Takkan aku nak ulang pulak. Nanti tak pasal2 kena maki hamun.

Tiba utk aku pulak nyanyi. Selesai jer abg senior kira 1,2,3 aku terus nyanyi..."kicik kicik, lembu jaga, sudah besar... masuk askar, sudah pencen... bank jaga....satu senapang peluru dua....."

Riuh satu dorm tu gelakkan aku. Merah padam muka aku. Macam nak lari pun ada. Sampai ke kengkawan form one pun gelakkan aku. Hampeh. Suasana 'tegang' jadi kendur.

Sejak malam tu. Nama aku "kecik".


nota : lagu tu nyanyian hang mokhtar

33 Comments:

Blogger sharinna said...

Turut ketawa....
Saya termasuk seluruh blogger yg lain.
Wah wah wah... suka betul awak menggunakan perkataan famous awak itu, ye..."te****"
Kahkahkah....

Wednesday, June 14, 2006 10:53:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

sharinna : belajar perkataan dgn abg k, minggu ni kita belajar perkataan "tegang"... ni semua BP nye pasal, dia yg tegangkan word ni...

Wednesday, June 14, 2006 11:00:00 AM  
Blogger Aku Bukan Bidadari said...

isk..entri tegang lagi..ekekee..sekarang world cup..depa tak tegang dok diam jer..kat situ..sbb nk tgk bola..ekekee. errr apa kena mengena entri tegang ngan BP? ada petua ke? ekekeeeee

Wednesday, June 14, 2006 11:10:00 AM  
Blogger blackpurple said...

Oooooooo dulu orang panggil kau 'kecik' ekk...baru la tau..! he he he...

Wednesday, June 14, 2006 11:11:00 AM  
Blogger blackpurple said...

Tiara: Aku tak ada kena mengena dengan cerita ni la.... Jgn babitkan aku... ha ha ha...

Wednesday, June 14, 2006 11:12:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

tiara : err...BP dah jawab tu...

BP : dulu kirannnn......!!!

Wednesday, June 14, 2006 11:20:00 AM  
Blogger Titicaca said...

warghhhhh...masa kena tu sure tensen giler tapi bila dah habih orientation week musti rasa kelakar je bila ingat sembula...

Wednesday, June 14, 2006 11:50:00 AM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

mcm mana bleh terpanggil lak nak nyanyi lagu tuh?......ha ha ha kecik....

Wednesday, June 14, 2006 11:51:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

titi : mana der orientation week, time ni dulu orientation year....setahun menanggung....!!! tapi naik jer form two...hahahhaha....dah boleh mula meragging.....

halo : tu jer yg takder orang nyanyi...kang aku nyanyi isabella kang ader lak yg suruh masuk bintang rtm lak...

Wednesday, June 14, 2006 11:54:00 AM  
Blogger Hot Mama said...

Laa ingatkan panggil kecik pasal lain.. hhehehe

Wednesday, June 14, 2006 12:09:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

HM : aku akan buat2 tak paham dgn komen ni, dan buat buat tak dengar.....

Wednesday, June 14, 2006 12:13:00 PM  
Blogger Aku Bukan Bidadari said...

err..OS..kecik tu bukan merujuk kepada size apa apa kan? ehem

ekekeeeee

Wednesday, June 14, 2006 12:55:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

tiara : bak kata pengantar dlm buku ayah kita boss, "kalau ikut kata seorang pakar sakit puan yg kita sayangi, bukan kecik, panjang atau pendek yg menjadi ukuran...tapi kepuasan..." hahahhahaha apa aku mengarut ni.....

Wednesday, June 14, 2006 1:06:00 PM  
Blogger oren said...

kecik???? bukan "deyyyyy kecik" ka???

muahahahaha...apsal la dlm byk2 lagu, lagu kicik2 gak yg jadik pilihan?? lagu wings takde org nyanyi lagi kan????

Wednesday, June 14, 2006 1:30:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

oren : bila dah dlm keadaan "tegang' cam tu, kau paham jer la...apa yg keluar jer la...

Wednesday, June 14, 2006 1:33:00 PM  
Blogger Syikin said...

hahahaha..maaflah tak dpt tahan ketawa. mmg lawak lagu tu.

org tengah tensen keluar pulak lagu lembu jaga..hahaha.

Wednesday, June 14, 2006 4:06:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

deyyyyy...buda kicik..kicik-kicik lembu jaga...keadaan lagi bertambah "tegang" sebenarnya sebelum masuk asrama dulu ontahsapo diharamkan dongar radio itu yang tak reti nak layan wings ko, search ko...muahahahahah

Wednesday, June 14, 2006 4:07:00 PM  
Blogger cuaca said...

kah...kah...kah... turut tergelak tengah membayangkan saat kamu tengah nyanyi lagu itu....

Wednesday, June 14, 2006 4:30:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

syikin : aku dah panik time tu...dan lagu tu aku selalu dgr dlm kereta abah dulu....

MR :smeua lagu dah dinyanyikan, jadi tak adil lah sebab aku dihujung barisan...so saki baki lagu jer yg tinggal....

cuaca : utk membantu kau membayangkan...aku time tu ensem, berseluar pendek, berbaju T, dan sedang pegang berus gigi (tak sempat ke toilet)...

Wednesday, June 14, 2006 4:37:00 PM  
Blogger Lan Rambai said...

mulai saat ini.. aku akan panggil ko kecik.... hahahaha

Wednesday, June 14, 2006 5:09:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

lan : walaupun aku dah besar...?

Wednesday, June 14, 2006 5:13:00 PM  
Blogger rina said...

ko mmg dari kicik lg dah jadi pelawak ek... kecik... kecik...

Wednesday, June 14, 2006 5:39:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

rina : pelawak..? hahaha kau memang lawka la...aku cuma suka bila tgk oang suka....

Wednesday, June 14, 2006 5:46:00 PM  
Blogger Kak Lady said...

ontahsapo...hahhaha...kak lady ingat lagik lagu tu....

Mungkin disebabkan dlm suasana tegang..maka lagu tu lah yang senang didendangkan....takde le orang nak komen bab pitching ke haper ke....

Wednesday, June 14, 2006 6:26:00 PM  
Blogger iejal said...

haramak... pemikiran org kita sgt luas. Mcm mana agaknya kalo dalam berita ek?

Pemberita:"nampaknya situasi di bilik tersebut semakin TEGANG! mengakibatkan seorang remaja cedera"

Camner ek???

erm lagu tu best plak aku baca... takde lirik penuh ke???

Wednesday, June 14, 2006 6:47:00 PM  
Blogger fazamania said...

kene ragging tu biasalah.. masa dok hostel aku x penah kene ragging ... maklum lee dok hostel pun masa form 6 jee.. best jugak suruh budak basuh baju,spender,kasut,paw duit .. hahahha!!!

Wednesday, June 14, 2006 7:21:00 PM  
Blogger akimanikki said...

hehehe,
tersenyum aku tengah malam yang kelam ni..

Thursday, June 15, 2006 1:52:00 AM  
Blogger tuan tanah said...

:D :D :D
hahaha...

p/s: nickname saya di office ini juga: Ainunina (ainun yang kecil dalam bahasa Itali)

mungkin saya patut panggil Ontahsapo, Ontahsaponino pula :)

Thursday, June 15, 2006 5:43:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

kak lady : tu antara satu sebab la jugak...lagi pun picthing saya ok hari tu...

eijal : aku ingat pun separuh jer...nanti kalau ada penuh aku kasi kau...

faza : kena ragging memang tak best, tapi bila kau meragging, memang best....

ebi : senyum sorang2 bahaya ni, nanti orang cakap apa pulak....

tuan tanah : panjang la pulak kalau tambah nino kat belakang tu...panggil jer ontahsapo ensem...

Thursday, June 15, 2006 10:08:00 AM  
Blogger fazamania said...

Yup .. mmg best ,, tapi adik aku kene ragging masa masuk askar .. lagi gile .. siap kene minum air ubat gigi ..share ramai2 ...

Thursday, June 15, 2006 3:37:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

faza : tu dah kira seksa, dah dekat mcm kem tahanan guatanamo bay...

Thursday, June 15, 2006 3:46:00 PM  
Blogger Dame RoSse said...

ontahsapo,
first time here.
gelak sakan saya baca cerita ni.
yeahhh!

Friday, June 16, 2006 7:30:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

dame : welcome....

Monday, June 19, 2006 11:34:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home