`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Kaduk

Monday, June 05, 2006

Kaduk

Tadi. Putrajaya. Sedang minum pagi dgn seorang kawan yg baru dinaikkan pangkat. Dalam erti kata lain, kerja makin bertambah dan gaji masih sama. Dia merungut tentang jawatan barunya.

Tiba tiba. Dia bertanya. "Kau tahu tak kenapa orang tak suka bila kaduk naik junjung?"

Jawab aku. Mestilah orang tak suka. Sebab yg selalu dijunjung ialah sirih. Kaduk walau seakan sirih, tapi tetap kaduk. Tak perlu dijunjung. Kaduk ni mungkin akan lupa diri bila dijunjung. Sebab dia tak pernah dilayan macam tu. Cuba kau tukar sirih dgn kaduk dan bagi orang makan dgn kapur dan pinang. Pasti akan diludah balik. Jadi kalau dah kaduk tu, kaduk lah. Tak kan pulang ke gagang.

Dia jawab. Kelmarin adik aku bertunang. Kami tak dapat cari sirih. Kami tukar dgn kaduk. Kami buat kaduk junjung. Bukan sirih junjung. Orang sebelah perempuan tak perasan pun.

Hampeh.

18 Comments:

Blogger rina said...

penah makan daun kaduk yg diisi dengan segala mcm bhn2 lain cam kacang tumbuk, udang kering, cili padi, gula pekat.... hehehehe tadak kena mengenakan.

Monday, June 05, 2006 2:04:00 PM  
Blogger Hot Mama said...

Daun kaduk nie best.. masa gi makan restoren thai Chakri Palace ade serve daun kaduk with pelbagai inti kacang etc.. Memang best..

Monday, June 05, 2006 2:06:00 PM  
Blogger Aku Bukan Bidadari said...

isk..ingatkan kaduk ni kodok..
hmm ilmu belum tinggi.

Monday, June 05, 2006 2:21:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

rina : pernah dgr gak makanan ni...

HM : my wife suka makan ni kat chakri...entah tak pernah try...

tiara : lebih kurang la tu...

Monday, June 05, 2006 2:28:00 PM  
Blogger Lan Rambai said...

Aku pun sama ABB tu... tak pernah dengar lak pasal daun kaduk ni... siap boleh makan pulak tu...

Monday, June 05, 2006 2:36:00 PM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

daun kaduk? di Kampung Warisan byk. depa tanam merata..

Monday, June 05, 2006 2:44:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

lan : ramai yg suka kaduk ni lan...

halo : kau mesti selalu pergi beli kan...!

Monday, June 05, 2006 2:47:00 PM  
Blogger Moon® said...

Kaduk dok fikir gak daun apa ni.. tapi bila baca komen rina ha tahu dah... daun yg kat thai restaurant tu aku makan sedap gak pasal ada macam2 inti.. hehehehe

Monday, June 05, 2006 3:12:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

moon : orang thai suka daun ni....try kat chakri mcm HM cakap tu...

Monday, June 05, 2006 3:19:00 PM  
Blogger cuaca said...

kaduk tetap kaduk dan kodok tetap kodok...

Monday, June 05, 2006 3:42:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

cuaca : setuju....

Monday, June 05, 2006 3:52:00 PM  
Blogger blackpurple said...

Cuma kenal blogger yang nama 'kadok' tu... Dia Johorean gak...hehehe

Monday, June 05, 2006 3:56:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

BP : kirim salam dier...!!

Monday, June 05, 2006 4:07:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

Aku pun tak pernah dengar daun kaduk yang aku tau Pak Kadok kawan blogger kita...keh keh keh

Monday, June 05, 2006 4:33:00 PM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

OS: x payah susah2 beli tp kene mintak ngan tuan tanah dulu...

Monday, June 05, 2006 5:23:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

MR : apa la kau ni...mintak kat halog tu...

halo : sure dia dgn rela hati kasik....

Monday, June 05, 2006 5:34:00 PM  
Blogger KAMATO said...

pucuk kadok cecah sambal belacan, sodap oiii....tumpang singgah

Tuesday, June 06, 2006 6:53:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

kamato : ramai yg suka, ada yg tak kenal pun...tq singgah & kasi komen...

Tuesday, June 06, 2006 10:20:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home