`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Petua

Friday, May 26, 2006

Petua

Masa kat hostel dulu. Jarang aku makan nasi habis. Kecuali hari nasi minyak lauk ayam merah.

Mana taknya, kekadang nasi lebih dari lauk dan kuah. Lepas tu satu jenis jer lauk, satu jenis jer sayur. Dan kalau nak tambah, nasi dgn kuah jer, lain tak boleh.

Tapi bila dah naik jadi senior, nasik dan lauk akan lebih. Beratur pun tak payah. Kuih akan dapat lebih, terutama karipap. Lepas tu siap boleh marah sapa budak junior yg cuba nak potong line atau nak ambik lebih.

Cerita pasal makan nasik tak habis ni. Ada satu petua kawan aku utk memastikan setiap makanan yg kita makan tu akan habis. Katanya, lain kali kalau nak makan nasi atau apa2 yg rasanya tak boleh nak habis, sebelum makan yg lain “ kita makan bahagian yg tak habis dulu”.

18 Comments:

Blogger cuaca said...

yer lah mkn kat hoetel memang mcm tuh....tapi tak pernah tak habis coz sapa tak habis kena kemas dewan makan *pengajaran supaya kita tak membazir* OVER kan warden yg jga dewan mkn tuh

Friday, May 26, 2006 3:04:00 PM  
Anonymous fazamania said...

camner makan yg x habis tu ?.. x paham plak petua member ko tuu

Friday, May 26, 2006 4:30:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

cuaca : gila over...kalau tak sedap cemana nak habis...

Friday, May 26, 2006 4:30:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

faza : camni, selalu bila tak habis, kan ada nasi yg lebih tak dimakan, ha lain kali, makan yg tu dulu....paham tak?

Friday, May 26, 2006 4:33:00 PM  
Blogger .:HalogamoRa:. said...

heh..lu buat wa sengeh sorang sorang la beb!

Friday, May 26, 2006 4:44:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

halo : lu jgn sengeh sorang2, nanti org kata lu ada problem....!

Friday, May 26, 2006 4:47:00 PM  
Blogger blackpurple said...

Makan nasi kawah asrama memang susah nak habis...cuba makan nasi masakan emak...mau 2-3 pinggan..!

hehehe

Friday, May 26, 2006 5:17:00 PM  
Blogger MAMARISYIA said...

AKU SETUJU NGAN BP!!!

Friday, May 26, 2006 5:23:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

BP & MR : aku setuju gak, tapi bertahun2 duk asrama, apa boleh buat....?

Friday, May 26, 2006 5:26:00 PM  
Blogger Lan Rambai said...

Mana punya ostel lah ko duduk makan tak sedap ni.... aku dulu sentiasa abis jer ekekekeke

Saturday, May 27, 2006 2:58:00 AM  
Blogger Hot Mama said...

Nanti kalau kita makan yg tak habis dulu, nanti tak habis lak makanan yg akan habis tuu.. :-D

Saturday, May 27, 2006 10:10:00 AM  
Blogger esis said...

petua tok aku.

bahagikan nasi tu pada 5 bahagian. sayur 5 bahagian dan lauk 5 bahagian. dalam pinggan yang sama. kemudian makan satu satu.

Saturday, May 27, 2006 12:03:00 PM  
Blogger Syikin said...

jadi tak petua tu?

sobab eyy den ni biaso eyy mesti abih makan..susah pinggan nak kosong, tu yg tak ghoti bab ghaso tak abih nak makan

Saturday, May 27, 2006 1:26:00 PM  
Blogger BooK said...

ontah:
aku tak suke terung. dan tomato. aku makan terung. dan tomato. cepat-cepat. supaya tiada gangguan lagi dalam pinggan aku. harap maklum!

Saturday, May 27, 2006 8:28:00 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

best gak petua tu. Kekekekek

Monday, May 29, 2006 10:21:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

lan : aku selalu habis kalau makan kat kantin...

HM : try dulu la...

esis: 5 bghn?, sure byk kau makan ni...

syikin : kadang2 jadik..

book : selalu mcm tu la, habiskan yg mana tak suka, atau buang jer...

kv : best, kau try dulu...baru tau..

Monday, May 29, 2006 4:24:00 PM  
Blogger Moon® said...

Petua lagi satu, jangan tamak amik sedikit dahulu & tambah jika tak cukup, lebih elok dari membazir.

Monday, May 29, 2006 5:09:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

Moon : bila dah tgk lauk best,mana boleh ambik sikit2.....

Tuesday, May 30, 2006 9:47:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home