`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Dulu, Kini

Wednesday, April 12, 2006

Dulu, Kini

Dulu
Bangun jer tidur mandi, siap2 terus keluar pegi kerja.
Kini
Bangun tidur, siapkan anak mandi semua, baru bleh pergi kerja.

Dulu
Bila2 masa nak tengok wayang selamber jer pergi. Kadang2 sehari dua cerita layan.
Kini
Nak tgk wayang kena tgk time, masa yg anak tu bleh rilek tak meragam, bleh tinggal dgn bibik kejap.

Dulu
Sebelum makan malam, sempat baca paper, layan berita.
Kini
Sebelum makan, kena kasik anak makan dulu, baruleh makan diner. Paper dgn berita kadang2 sempat la layan sekejap.

Dulu
Lepas layan CSI naik atas solat pastu sembang2 skit .... tidur.
Kini
Lepas layan dia main, naik atas, kasik tidur dulu, tgk sebelah bini dah tidur!

Dulu
Nak balik dari opis mcm malas jer, sebab nanti takder apa nak buat.
Kini
Sebuk nak balik, sebab nak main dgn anak, pastu dia duk tunggu jer kita balik.

Dulu
Dapat gaji sebuk nak tukar handphone, beli baju, beli camera...
Kini
Dapat gaji, sebuk nak beli pampers, susu, baju anak...

Dulu
Kalau takder cerita kat TV mula la boring jer nak tidur mata tak ngantuk
Kini
Kalau takder citer, layan main dgn anak, mengekek ngekek dia gelak.

Dulu
Nak gi rumah sedara mara cam malas jer
Kini
Teringat nak melawat sedara mara, nak tunjuk anak dah bleh merangkak

Dulu
Malas nak kuar makan dgn kengkawan, sebab asik tgk anak diorang jer
Kini
Tak kisah dah, pantang kena ajak, sebab dah bleh tayang anak sendiri

Dulu
Ambik gambar hari raya berdua jer
Kini
Bertiga

Dulu
Balik Kg berdua jer, takder singgah mana2
Kini
Singgah merata nak tukar pampers

Dulu
Takder apa yg menarik nak cerita kat orang kampung
Kini
Byk citer pasal anak nak sembang dgn diorang

Dulu dan Kini dah byk berubah

12 Comments:

Blogger blackpurple said...

Dulu;
Aku

Sekarang;
Pun aku...Aku dengan keakuan aku.... isk..isk...isk....

OT: Pasni gambar berempat, berlima berenam, pulak...hehehe

Wednesday, April 12, 2006 5:26:00 PM  
Blogger semut said...

dulu
seringgit,

sekarang
seringgit sembilan puluh dua sen

Wednesday, April 12, 2006 8:45:00 PM  
Blogger Moon® said...

OS, Lepas ni berempat, berlima & berenam... lagilah busy.. hehehehe

Thursday, April 13, 2006 9:00:00 AM  
Blogger Aku Bukan Bidadari said...

Errr... hmmmm...jauhnya beza.. seronok ke tak??? hmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ni yg pikir 400 ratus kali lagi nih heheheeee

Thursday, April 13, 2006 9:05:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

BP & moon : insyaallah, dah plan tu..

semut : dulu full tank RM40, kini RM65

tiara : pikir mende lagik, belasah jer, best tu...

Thursday, April 13, 2006 10:08:00 AM  
Blogger Hamka said...

dulu solat dapat pahala biasa..
sekarang lepas kahwin solat dapt 700 ribu kali ganda...best!

kalau tak solat?..oh...

Thursday, April 13, 2006 10:21:00 AM  
Blogger ontahsapo said...

hamka : tulah dier, kekadang kita tak nampak semua tu kan, dulu solat ikut suka, skrg solat bertambah suka...

Thursday, April 13, 2006 10:26:00 AM  
Blogger marlinabaharom said...

memeng betol lah tu.. tetambah bila anak dah nak belajar bercakap, lagi ler tak sabar nak balik umah tetiap hari.. kalau hari cuti tu nak tinggalkan kejap dgn bibik pun rasa tak sampai hati...

Thursday, April 13, 2006 2:19:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

marlina : memang terasa tu, cuti sempat gak tgk wayang time awal nyer show la, sebab dia tidor time tu...

skrg dah pandai balas org cakap dgn dia, lagi la best...walaupun tak paham kan...

Thursday, April 13, 2006 3:39:00 PM  
Blogger LMj said...

Dulu: Berdua
Kini: Masih berdua... uwaaa...

Tuesday, April 18, 2006 3:42:00 PM  
Blogger ontahsapo said...

LMJ: ada hikmahnya tu, cuba fikir....

Thursday, April 20, 2006 1:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on!
»

Saturday, December 23, 2006 1:40:00 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home