`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Siapa Yang Buta?

Tuesday, October 18, 2005

Siapa Yang Buta?

Baru 3 hari keluar cerita makngah dekat ntv7, dah mcm2 feedback yg diterima wartawan edisi siasat, Paulina.

Ada Syarikat besar nak sponsor makngah duduk di rumah orang2 tua swasta di sungai petani. Semua perbelanjaaan akan di tanggung. Alhamdulillah.

Ada seorang hamba allah, nak masukkan api dan air ke rumah makngah. Kalau tiada apa aral, syawal ni makngah berlampu dan berair paip. Alhamdulillah.

Ada yg call bertanyakan alamatnya. Mungkin nak pergi tgk dulu. Atau nak pergi tgk jer. Atau nak bagitau kat jiran sebelah. Atau nak check kalau kalau ada bau bau bacang dgn makngah. Ni semua susah kita nak percaya. Ada yg benar benar nak bantu, ada yg saja nak buat sebuk. Atau mungkin ada yg nak jadi popular.

Ada yg lebih dahsyat, marah2 kenaper dia tak tahu dulu, sedangkan dlm kawasan dia. Ni apahal ni? Kalau buat kerja dgn betul, sure dah tahu lama dah. Kalau betul perjuangkan nasib rakyat, sure dah senang dah makngah. Kenaper baru sekarang nak tanya semua orang kenaper tak panggil dia dulu? Siapa dia ni? Kenaper sanggup hantar orang marah2kan jiran makngah yg tak tahu menahu tentang kedatangan ntv7. Dah la hantar orang jer, marah2 lak tu. Apa jenis "Wakil" dia ni?

Ada yg sebuk tanya kenaper umno pulau pinang pulak yg handle pasal makngah ni? Bukan umno Kedah? Mana pergi umno kedah selama ni? umno penang pun dapat tahu sebab kenal dgn wartawan jer, kalau diikutkan, tak tahu jugak.

Penting ke semua ni? Siapa kutip derma utk makngah, siapa tahu dulu. Yg pentingnya, sekarang semua dah tahu. Kita masuk 2nd step. Mcm mana nak bantu makngah. Bukan mcm mana kita tak tahu dulu. Bukan mcm mana kita tak kutip duit utk makngah. Apa semua ni?

Siapa yg sebenarnya buta ni? makngah ker......

Utk semua wartawan yg menjayakan isu makngah ni, anda semua dah berjaya! Semua dah bukak mata, tak tahulah berapa lama diorang nak bising. Yg penting ada yg benar2 nak bantu makngah. Yg lain tu, lalat jer.....

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home