`o.n.t.a.h.s.a.p.o`: Ramadhan Tahun Ini

Monday, October 03, 2005

Ramadhan Tahun Ini

Baru jer 1 Syaban lepas, aku dapat baby. Ramadhan dah pun nak sampai, alhamdulillah, Zaref dah sebulan usia. Rasa mcm baru jer tgk dia kat bawah lampu dlm wad masa kena jondice hari tu, tiba2 jer dah sebulan. Zakat fitrah dah bertambah satu kepala.

Tahun ni, Ramadhan, kami dah bertiga. Kalau dulu buka puasa berlima, sekarang sorang nak kena alert, kut kut Zaref terjaga, nangis ker, nak susu ker, nak tukar diapers ker. Wah, raya tahun ni bertambah dua org dalam family di Ampang, dan berkurang seorang, Zaref dgn Adani selamat lahir, Nek Yang selamat pergi. Semoga dicucuri rahmat.

Ramadhan tahun ni, byk lain dr ramadhan lepas. Di sungai petani, atuk dapat menantu baru, cicit baru, dan handphone baru. Yg mana paling dia suka tak tahu lah, rasanya handphone baru tu lah. Kalau dulu kena nak call anak cucu kena bukak buku telefon, sekarang dekat bawah pokok ceri pun dah boleh sembang. Kalau tahun lepas dapat duit raya, tahun sepatutnya bertambah satu lagi sampul. Yg penting, atuk sihat.

Ramadhan tahun ni jugak, mak dah risau nak buat London Almond lagi, kalau tahun lepas Almond sekilo RM14, tahun ni dah jadi RM28. Mcm tak percaya, tapi tulah hakikatnya, baru setahun jer berlalu, harga naik mcm dah lima tahun. So, kalau buat jugak kuih tu, samada harga sebalang RM20, atau Almond dah tinggal separuh. Sian mak. Tapi mungkin mak dah tanak buat kuih lagi, sebab sebuk dgn downline yg meriah. Janji mak senang hati.

Ramadhan tahun ni, dua dua Abah dah tak kerja. Dah rehat sepenuh masa. Elok lah tu, takder la tension sangat nak pikir hal kerja. Sekarang buat hal sendiri. Takder Boss nak marah. Paling best, dapat layan cucu. Apa cucu nak, atuk belikan la, itu jer yg boleh buat atuk senyum.

Ramadhan tahun ni, kami suami isteri dah dapat rumah baru. nak masuk ker nak sewakan ker, belum decide. Kalau masuk, lagi byk lah belanja. Kalau nak sewakan, kena lah carik sekarang, kalau tak nanti jenuh nak cover instalment. Kalau nak pindah, kena tgk kiri kanan dulu, dah ready ker kami ni...?

Ramadhan ni aku pun dah pakai kereta baru, Walau 2nd hand, tapi baru bg aku. belum servis lagi lak tu.

So, kalau di renung balik, setahun masa dr ramadhan tahun lepas, byk yg berlaku. Cuma antara sedar dgn tak jer. Antara buat buat sedar dgn buat buat tak sedar. Apa yg buat buat tak sedar... umur dah naik setahun.

Selagi nak sampai ramadhan tahun depan pulak, Selamat Berpuasa.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home